:: KoNtEsT KeNaNgAn zAMaN SeKoLaH ::

8:49 PM Sharizal Fadlie 39 Comments

Entry padlie sebelum ni adalah tag daripada Ina. Satu lagi tag yang padlie terima ialah daripada Fizalinolie. Dah jadi tabiat ek, padlie buat tag secara duo.. Korang tak perasan kan? hehehe..

Dah banyak kali padlie cerita pasal zaman sekolah. Tak percaya? Cuba klik link Kisah Padlie yang ada kat atas.. Banyak kisah masa sekolah dulu.. Ada yang suka, ada yang duka.. Kiranya, macam-macam ada..

Masa sekolah rendah, padlie kurang aktif kat sekolah. Fikiran padlie pun masih bawah tempurung. Aktiviti persatuan dan sukan memang tak join la.. Macam mana nak join ngan kerusi roda ni.. Menyusahkan je.. 

Bila dah darjah enam, cikgu-cikgu membuka dunia padlie.. Diorang hantar padlie mewakili sekolah dalam beberapa pertandingan. Tak menang pun, tapi padlie tahu yang ada tempat untuk padlie di dunia ni.. 

Salah satu pertandingan yang padlie masuk adalah pertandingan congkak. Kat rumah memang padlie selalu layan congkak ngan mak padlie.. Kalau padlie menang, dapat la padlie merasa aiskrim Cornetto hari tu.. hehehe.. Jadi padlie daftar la pertandingan congkak ni..

Tiap-tiap hari padlie training. Dah lepas UPSR, masa bermain memang banyak.. Dapat result nanti tahu la ko, leh main lagi ke tak... Padlie siap buat satu buku untuk strategi.. Keyakinan untuk menang amat tinggi setinggi Gunung Kinabalu.. 

Hari pertandingan, agak gelabah gak sebab ramai peserta. Dekat 50 orang.. Undian pun dibuat untuk menentukan pesaing. Perlawanan pun bermula.. Bunyi guli bergema di bilik tu.. Padlie menang mudah hingga la ke peringkat suku akhir. Semuanya berkat ketekunan padlie berlatih..

Perlawanan suku akhir, padlie menentang pelajar perempuan darjah 4.. Tenang je adik tu.. Tiba-tiba cikgu kata nak ubah peraturan sebab masa suntuk.. Tengok-tengok, kitorang akan lawan guna congkak berlubang lima.. Bukan tujuh.. Ah sudah.. Dah start gelabah..

Tapi orang hebatkan.. Congkak macam mana pun takde masalah.. Memang menang la.. Adik tu kalahkan padlie straight set.. Sungguh hampa.. Adik tu jadi juara.. Esoknya, padlie dapat RM8 sebagai hadiah kemenangan.. Banyak tu masa tu.. Boleh beli macam-macam.. Tu first time dapat hadiah masa pertandingan..

Hujung tahun tu pulak, masa hari penyampaian hadiah, padlie terima dua lagi hadiah.. Pelajar terbaik UPSR dan Tempat Pertama Tahun 6. Masa terima hadiah, takleh guna kerusi roda sebab laluan dewan sempit. Jadi abah padlie dukung. Penyampai hadiah adalah Pegawai Memerintah (bos) abah padlie. Dia puji abah, tak puji padlie pun (Dua tiga hari lepas tu Bos bagi Abah hadiah)..

Majlis tu merupakan majlis penyampaian hadiah pertama yang mak padlie hadir. Sebelum ni tak pernah gi pun.. Sebak katanya.. Hari tu menitis jugak air mata mak bila orang yang duk sebelah dia kata "Tengok anak Cina, tak boleh jalan pun hantar sekolah. Orang Melayu bila la.." Apa la diorang ni..
Ni muka chinese ke?

Haa.. tu la sedikit kisah padlie masa darjah enam.. Untuk melengkapkan syarat contest,  padlie nak baca cerita zaman sekolah Ina dan Ayuni.. Tiada paksaan ye.

Ciao

39 comments:

  1. alorhh!! comeynyerrr Padlie kecik!!!.
    terror main congkak!

    ReplyDelete
  2. Adoi... Comelnya... Hehehe, tau dah citer2 padlie. Sebab tu tag Padlie. Cier2 Padlie Semuanya best. Good Luck kawan.

    ReplyDelete
  3. a'a la... comer la....

    huhu... hebat rr padli bleh menang congkak..jom lawan...hehe

    ReplyDelete
  4. uhhhhhhhhhhhhh, hebat

    em,rase macam baru seminggu takdatang

    ke dah lame?? dah tukar kan?? kemas

    ReplyDelete
  5. @azana Saper kalah kena belanja Cornetto yer :)

    ReplyDelete
  6. @aliarosli sekali-sekala kena tukar.. :)

    ReplyDelete
  7. hikhik, nnti sye wat....

    ReplyDelete
  8. caya lah hang.....hang ni pelajar pandai rupanya....

    ReplyDelete
  9. wah..macam chinese...hensem nie..hahahaha


    hebat ler main congkak untuk pertandingan!!!!

    yana main untuk pertandingan adik beradik je.hahhaa

    ReplyDelete
  10. wah!..masa kecik kemain comel..haha..

    jomla lawan congkak nak tau sape terer skang..haha~~

    ReplyDelete
  11. sbb abah pon puteh..so jd la ank cina.,.

    p/s:sy rindu org yg sebelah awk...

    ReplyDelete
  12. @jeBateja yer.. pandai main congkak.. hehe

    ReplyDelete
  13. @Nur Liyana dengan adik beradik la best.. sy takleh, beza jauh..

    ReplyDelete
  14. terooo..bunga dulu time sekolah lawan congkak gak..tapi xmenang..hahaha..

    ReplyDelete
  15. gud luck padlie..nice story! :)

    p/s : saye perasan ade kelainan pade blog padlie ni...hihi rajin betul!

    ReplyDelete
  16. as'salam brother in islam :)
    masyeh join kontest ni.. sowe lambat sikit dtg tengok.. baru abes buat asemen.. hihi (^_^)

    saya terharu baca cerita abg ni..
    tak tahu nak kate..
    seronok ade sedih ade.. semnagat pun ade..

    suke2~
    pape pun kite tggu result juri ye..
    all the best.
    n teruskan bersemangat ye :)

    ReplyDelete
  17. comelnya padlie masa kecik..he.he..dasyat tu dapat cornetto..mahal tuh.. (saya nak citer apa ek??..takdak citer yang best masa kat sekolah la,,)

    ReplyDelete
  18. 1) alahai cutenya.. jambu gitew.. hehehe

    2) maza terharu membaca peranggan2 yg akhir itu.. apa2 hal pun tahniah kepada kedua ibubapa padlie dan kecekala padlie juga.... huhuh

    respect bro!

    ReplyDelete
  19. comel le padlie masa kecik2 dulu.... hiks

    nice layout - iols suker!

    ReplyDelete
  20. @Ina xpe, kalau ada idea leh tulis..

    ReplyDelete
  21. tumpang bace entry nie.. tahniah sebab menang!! =)

    ReplyDelete
  22. assalamualaikum padlie,

    nanti ajar saya main congkak 5 lubang ye.
    tahniah.

    ReplyDelete
  23. tahniah padlie!!!!

    p/s:jom lawan men congkak!!

    ReplyDelete
  24. uwaa.. saya kalah di tangan juara congkak.. agagaga.. okbaii...

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi mencoretkan sesuatu :)